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21/01/2010

Vieux Télégraphe 2005 Châteauneuf-du-Pape AOC

Brunier-VTrouge.jpgVieux Télégraphe 2005 Châteauneuf-du-Pape AOC
Stephen Tanzer’s International Wine Cellar : 93/100
Robert Parker’s Wine Advocate : 95 +/100
Les meilleurs vins de France 2008 : 18/20
Bettane & Desseauve 2009 :16,5/20
TheWineDoctor : 18-18,5/20
Gault Millau 2008 : 18,5/20
Wine Spectator : 95/100
Decanter : *****

Gault Millau 2008 :
« Le Vieux Télégraphe ressemble à un sage qui n’en fait pas de trop. Sa structure est finement présente avec de la fraîcheur et du relief. L’un des plus beaux millésimes du domaine, qu’il faudra s’arracher. »

Bettane & Desseauve, Grand guide des vins de France 2009 :
« Très coloré, volumineux, nez très frais de fruits rouges, gras et long, encore juvénile. 2012 à 2025. »

Les meilleurs vins de France 2008 :
« Le rouge est presque confit, très mûr mais sans la moindre mollesse. Il offre beaucoup d’allonge et de gras en bouche. »

Stephen Tanzer’s International Wine Cellar :
« Deep, bright red. Explosively perfumed nose offers seductive raspberry, kirsch and floral scents, with a suave mineral underpinning. Extremely fresh, with precise red fruit and floral pastille flavors strongly reminiscent of a broad-shouldered pinot noir. Finishes with outstanding clarity, sweetness and persistence. »

Robert Parker’s Wine Advocate :
« The 2005 Vieux Telegraphe Chateauneuf du Pape, this estate’s strongest vintage since 1998, has put on serious weight since last year. Dense ruby/purple-colored with an exquisite perfume of black raspberries, kirsch, ground pepper, and incense, this full-bodied, powerful, concentrated wine reveals fabulous purity as well as a finish that lasts over 45 seconds. Purchasers of this beauty will need patience. Anticipated maturity : 2012-2025.»

TheWineDoctor :
« A cherry pink-red hue in the glass. Often when tasted at this stage in its evolution I have found Vieux Télégraphe to be rather simple in its aromatics, but this wows me with wild notes of garrigue and aromatic herbs on top of the usual sweet fruit. It has a very soft entry onto the palate despite this, but then reveals a well composed supple melding of ripe tannins, well covered by fruit, with a good acid backbone as well. There is true character here too. Great potential, a fine vintage for the Bruniers I think. »

Decanter :
« Black jam, baked stones in a full, broad bouquet. Savoury attack, with a sweet thread all through. Clear, warm texture, wtih herbal traces. Balance good, with a fresh finish. High potential. Drink 2009-31. »

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